Zuid
Het grootste gedeelte van landschap Slangenburg vind je ten zuiden van onze Wandelcamping. Dit landgoed is één van de best bewaarde voorbeelden van de Nederlandse tuinaanleg uit de 17e eeuw. Het werd in 1679 geheel in de toen toonaangevende formele parkstijl aangelegd door veldheer Frederik Johan van Baer. De kenmerken van deze stijl, strakke rechte lijnen met een geometrisch patroon, zijn goed bewaard gebleven. De kaarsrechte 1,6 km lange oprijlaan richting Kasteel Slangenburg staat loodrecht op een enorm lanenstelsel in de vorm van een dubbel trapezium dat maar liefst 135 hectare beslaat.
Het hele landgoed straalt rust, harmonie en afwisseling uit. Neem er de tijd voor, je kunt er in absolute stilte de natuur ervaren door over de lange beukenlanen te wandelen, langs eeuwenoude reusachtige eiken, graslanden, akkers en vijvers. Of ga dwalen over onverharde paadjes. Slangenburg is een oude bosgroeiplaats met karakteristieke plant- en diersoorten, zoals de bosanemoon die in het vroege voorjaar met hun witte stervormige bloemen boven de grond komen. Er verblijven diverse soorten vleermuizen op het landgoed en de boomkikkers vallen vooral op dankzij hun luidruchtige gekwaak. Niet voor niets zijn er veel wandelroutes verkrijgbaar.
In het hart van het landgoed ligt Kasteel Slangenburg; een geheime parel in de Achterhoek. Slangenburg wordt voor het eerst vermeld in 1354 als havezate, een riddermatige hofstede. In 1550 werd het een kasteel genoemd en 1585 werd het helaas door het Staatse leger geplunderd en verwoest tot een ruïne. Pas tijdens het Twaalfjarig Bestand kon deze weer herbouwd worden. De eerder genoemde Frederik Johan van Baer verbouwde het om er te kunnen wonen. Van Baer laat uit liefde voor zijn vroeg overleden vrouw de nog steeds zichtbare mooie plafond- en muurschilderingen aanbrengen met afbeeldingen die ontleend zijn aan de Griekse mythologie. De achtertuin van het kasteel is een Engelse landschapstuin.
Slangenburg is vele malen van eigenaar gewisseld. In 1895 kocht de Duitse houthandelaar Arnold Passmann het kasteel met landgoed ongezien en uit speculatieve overwegingen. Maar hij was zo verrast door het prachtige landgoed en het fraaie kasteel, dat hij besloot het geheel te beheren. En het kasteel te gebruiken als zomerverblijf. In 1901 is een familiebegraafplaats aangelegd nadat dochter Gertrud op slechts 20-jarige leeftijd plotseling overleed.
Na 1945 werd het landgoed Slangenburg verbeurd verklaard als vijandelijk vermogen. In oktober hetzelfde jaar huren de paters Benedictijnen het kasteel. De paters kopen 60 hectare van het landgoed en bouwen daarop de Sint Willibrordsabdij. Tegenwoordig is het kasteel in bezit van Stichting Monumentenbezit.
De Benedictijnen Sint Willibrordsabdij ligt verscholen in het zuidoosten van het landgoed Slangenburg. Deze abdij biedt een rustpunt in de hectische maatschappij, voor een ieder die daar behoefte aan heeft. Christelijke spiritualiteit is de grondslag van deze monnikengemeenschap. De kapel is iedere dag geopend en alle gebedsdiensten zijn vrij toegankelijk.
De dorpen Gaanderen, Terborg en Silvolde grenzen direct aan elkaar en liggen direct ten zuiden van het landgoed. Nog zuidelijker vind je de groene poort van de Achterhoek en Liemers: Montferland; een heuvelachtig bos- en akkergebied met o.a. het fraaie Bergherbos en Kasteel Huis Bergh.
Wil je meer weten over de omgeving, verborgen parels of wat er nog meer te zien en doen is? Bezoek de VVV in Doetinchem, het Toeristisch Informatiepunt in Zelhem of de website Achterhoek.nl.