Ten noorden van Wandelcamping Pluk de Dag vind je diverse buurtschappen en dorpen, zoals IJzevoorde en Zelhem. Zelhem is een dorp dat uit het jaar 801 stamt. Oude tradities zijn er nog altijd in ere gehouden. ‘s Avonds om 21:00 uur luidt nog altijd de papklok. Vroeger was dat het teken om te stoppen met werken en thuis, meestal pap, te gaan eten. In de 19e eeuw woonde in Zelhem een heks en men noemde haar Smoks Hanne, omdat ze altijd rondsmokte met veel te grote klompen aan. Door heel Zelhem heen zie je veel terug over Smoks Hanne. Erg leuk en interessant om hier meer over te lezen.

Zelhem wordt ook wel 'Het Groene Hart van de Achterhoek’ genoemd. Het ligt namelijk te midden van het fraaie en vooral afwisselende coulissenlandschap, met kronkelige zandwegen tussen weilanden en door bossen. Zelhem heeft een compact, maar gezellig winkelcentrum met veel horeca, (vers)speciaalzaken en supermarkten.

Ten noorden van Zelhem ligt het natuurgebied 't Zand dat circa 230 hectare groot is en overwegend naaldbomen heeft.

't Zand loopt door tot Ruurlo en hier vind je tevens het Liefdespad, een 5 km lange wandelroute door de ongerepte natuur met verrassende kunstwerken.

Tussen Zelhem en Halle vind je de Boelekeerlspad. Een aanrader als je het ons vraagt. Deze wandelroute van 6km leid je door een zeer gevarieerd landschap en neemt je mee in het verhaal over de ‘Boelekeerl’; een boeman waarmee in vroeger tijden kinderen angst werd aangejaagd om bij putten, sloten en poelen vandaan te blijven. “De boelekerl zit onder ‘t vlonder, doarumme meug i-j nooit dichte bi-j 't water of bi-j de kolk komme”.

Wil je meer weten over de omgeving, verborgen parels of wat er nog meer te zien en doen is? Bezoek de VVV in Doetinchem, het Toeristisch Informatiepunt in Zelhem of de website Achterhoek.nl.