4 oktober 2023

Dit zijn de drie langste wandelroutes die grenzen aan onze camping

Onze wandelcamping in de Achterhoek heeft een geweldige ligging. We zijn niet alleen omringd door schitterende natuur, ook Lange Afstandwandelpaden grenzen direct aan onze camping.

Pieterpad, Graafschapspad en Ludgerpad

Direct langs onze Wandelcamping loopt etappe 15 van het Pieterpad (Zelhem-Braamt). Het Pieterpad is de bekendste LAW (Lange Afstand Wandelpad) van Nederland. Maar ook andere streek- en wandelpaden passeren ons mooie gebied.

Het Pieterpad

Het Pieterpad is tussen 1978 en 1983 bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Twee vriendinnen die vonden dat Nederland wel een serieus lange afstandspad kon gebruiken.

Het pad voert de wandelaar vanaf Pieterburen aan de Noord-Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en slingert daarbij door een groot aantal verschillende landschappen, afwisselende natuur en gebieden met uiteenlopende cultuurhistorie.

Het hele jaar door zie je Pieterpadders over de 26 etappes lopen (totaal ruim 500 km en herkenbaar aan de wit-rood markering) en zo ook dus langs onze Wandelcamping. Vanaf IJzevoorde richting kasteel Slangenburg kun je dus veelvuldig Pieterpadders voorbij zien komen. Deze passanten kunnen vrij gebruik maken van onze picknickbank bij de entree aan de Loordijk. Hetzelfde geldt voor het toilet en de versnaperingen in ‘t Kuierhuus. Niet voor niets zijn wij een Pieterpad Pleisterplaats en kunnen wij met onze Wandeldrogist een welkome oplossing zijn voor veelvoorkomende wandelproblemen.

Graafschapspad

Het Graafschapspad is een afwisselend Streekpad van 126 km door een relatief onbekend stukje Nederland. Kleine bosjes, fraaie landgoederen en typische Saksische boerderijen in de Achterhoek, met in het westen de zompige uiterwaarden van de IJssel die door het landschap kronkelt. Niet alleen de natuur laat zich hier tijdens de wandeling van haar beste kant zien. Ook de kastelen en oude stadjes als Zutphen en Doesburg maakt het wandelen van deze 7 geel-rood gemarkeerde etappes zeker de moeite waard.

Ludgerpad

Het Ludgerpad voert langs diverse plaatsen in de Achterhoek die aan Ludger herinneren. De heilige Ludger (ook wel Liudger, +/-743-809) was een Nederlandse missionaris en bisschop die voortbouwde op het werk van Willibrord en Bonefatius.

Het Ludgerpad, bijna 100 km, is verdeeld in 12 etappes voor de hoofdroute en 6 extra etappes en is volledig bewegwijzerd. De etappes zijn vaak kort waardoor de meeste wandelaars 2 of 3 etappes combineren. Etappe 5 passeert onze Wandelcamping. Met het Ludgerpad boekje heb je gelijk een mooi naslagwerk omdat veel plaatsen extra worden toegelicht.

En nog veel meer!

Naast deze wandelpaden met meerdere etappes zijn er nog veel meer wandelroutes die je voeren langs mooie plekken in de omgeving. Op onze website vind je veel wandelroutes met een heldere uitleg over de kenmerken en bijzonderheden die voor jou als wandelaar relevant zijn.

Loop je liever met een wandelkaart in de hand? Dan kun je voor een kleine prijs een speciaal door ons zelf ontwikkelde wandelkaart aanschaffen.

De initiatiefnemers van Mooi-Achterhoek (een website met de mooiste wandelroutes in de Achterhoek) zijn inmiddels begonnen met het beschrijven van een wandelroute van 700 km kriskras door de Achterhoek. Medio 2025 hopen ze de route af te hebben waardoor wandelaars op deze manier kennis kunnen maken met al het moois dat de Achterhoek te bieden heeft. Landgoed Slangenburg zal daar vast en zeker een belangrijk onderdeel van zijn.